Revolucionarni širokokotni prime je tukaj: SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art je ultimativni objektiv za astrofotografijo

SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art

Revolucionarni širokokotni prime je tukaj: SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art je ultimativni objektiv za astrofotografijo

Zaradi česa je nek objektiv vrhunski objektiv za astrofotografijo? Če bomo uporabili opis s specializiranega portala Space.com, bo imel takšen objektiv »hitro največjo odprtino zaslonke, da bi spustil več svetlobe proti senzorju, tudi od najšibkejših zvezd, fantastično ostrino od roba do roba in najmanjšo možno kromatsko aberacijo«. Poleg tega bi bilo popolno, če bi šlo za širokokotni objektiv, ki lahko pokrije kar največji del neba. Do zdaj je bil jasen favorit astrofotografov in prvi na seznamu prej omenjenega portala revolucionarni SIGMA 14mm F1.8 DG HSM Art z veliko odprtino zaslonke in fantastično ostrino. No, zdaj pa je tudi ta dobil naslednika – in to kakšnega!

SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art: prvi in edini

Najnovejša SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art je prvi in edini 14mm objektiv s F1.4 največjo odprtino zaslonke na svetu. Njegov brezkompromisni dizajn zagotavlja vrhunske optične rezultate. Vrsta stikal, kontrol in dodatkov omogoča enostavno uporabo tudi v najtežjih pogojih nočnega snemanja, pa tudi pri pejsažni fotografiji, arhitekturi, interierju in portretih. Zahvaljujoč kar 19 optičnim elementom v 15 skupinah so aberacije izjemno dobro kontrolirane, posebej sagitalna koma. Z njenim preprečevanjem se doseže natančno renderiranje oddaljenih točk svetlobe, kot so zvezde ali luči velemesta, od središča pa vse do skrajnih robov slike. Zmogljivost je ohranjena tudi pri največji odprtini zaslonke.

Z odlično ločljivostjo boste lahko na svojem brezzrcalnem fotoaparatu polnega formata povsem izkoristili možnosti najsodobnejših senzorjev. S posebnimi premazi in razporeditvijo elementov so preprečeni tudi drugi neželeni pojavi, kot je ghosting in odsevi. Slika tega objektiva je zato čista in jasna, kar je še posebej pomembno pri zelo širokih kotih snemanja, kjer se viri svetlobe pogosto pojavijo v kadru. Za mehek in zaokrožen bokeh ter realen videz oddaljenih točk svetlobe je zadolženih kar 11 ploščic zaslonke, kar poleg velike odprtine zaslonke omogoča čudovite prikaze nočnega neba.

Fotografiranje nočnega neba je enostavnejše kot kadar koli prej

SIGMA je želela s tem edinstvenim objektivom fotografiranje nočnega neba spremeniti v nepozabno izkušnjo. SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art zato prinaša vrsto funkcionalnosti in dodatkov, ki bodo astrofotografom v veliko pomoč.

Priključek za tripod

Ta objektiv ima težišče bližnje sprednjemu delu telesa, zato vključuje priključek za tripod, ki ga lahko odstranite. Združljiv je s sistemom Arca-Swiss in omogoča varno postavitev na najljubši tripod. Oblika priključka je izvedena tako, da ne ovira namestitve grelnika za objektiv.

MFL stikalo

To stikalo omogoča zaklep ročnega fokusa na želeni razdalji. Preprečuje nenamerno rokovanje s fokusnim prstanom, kar je posebej uporabno pri fotografiranju z dolgo ekspozicijo.

Držalo grelnika objektiva

Obroba na sprednjem delu objektiva preprečuje nenamerno prodiranje grelnika objektiva v kader in vinjetiranje na robovih slike. Nanaša se na grelnike objektiva v obliki prstana, ki se uporabljajo na nizkih temperaturah in preprečujejo kondenzacijo v objektivu.

Zadnje držalo filtra

Standardna oprema tega objektiva je zadnje držalo filtra, namenjeno vstavitvi drop-in filtra. Vsebuje tudi mehanizem za zaklep, da filter ostane na svojem mestu med snemanjem.

Poseben sprednji pokrov z mehanizmom za zaklep in prostorom za hrambo filtrov

Sprednji pokrov tega objekta je posebne oblike in poleg mehanizma za zaklep, ki ohranja pokrov varno na mestu, vsebuje tudi dve mesti za hrambo filtra. Pokrov, razvit posebej za SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art, ščiti filtra pred umazanijo in poškodbami, ko ju ne uporabljate.

Zagotovljena Art kakovost

Čeprav je opremljen s številnimi dodatnimi funkcionalnostmi, je SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art v svojem bistvu pravi predstavnik slavne Art linije. Telo objektiva je odporno proti prahu in škropljenju, sprednji del pa ima premaz, ki odbija vodo in maščobo, da lahko v naravi nemoteno fotografirate. Tu so tudi deli iz termalno stabilnega kompozita (TSC) in magnezija za kar največjo robustnost in kakovost izdelave.

Rokovanje z objektivom razkriva znano SIGMA Art izkušnjo: tu sta prstan za uravnavanje odprtine zaslonke ter AFL gumb, ki se mu lahko doda želena funkcija. Najnovejše HLA samodejno ostrenje, ki ga uporabljata tudi SIGMA 60-600mm F4.5-6.3 DG DN Sports ter SIGMA 50mm F1.4 DG DN Art, je našlo svoje mesto tudi v štirinajstici. Z izjemno hitrostjo, tihim delovanjem in visoko natančnostjo vam bo pomagal kar najbolj izkoristiti možnosti objektiva pri portretih ali snapshotih. Z zadnjo okrepitvijo v Art liniji lahko ljubitelji širokokotnih objektivov izbirajo med tremi vrhunskimi SIGMA F1.4 možnostmi: 14mm, 20mm in 24mm.

Ti objektivi bodo na voljo konec junija. Za E-mount in L-mount brezzrcalne fotoaparate bodo na voljo po priporočeni maloprodajni ceni 1599 evra. Video s predstavitve najdete spodaj.

Share this post