Pogosto postavljena vprašanja

Pogosto postavljena vprašanja

 Preberite najpogosteje postavljena vprašanja ali poiščite podatke za stik najbližjega prodajnega predstavnika. 

Splošno

Ne. Noben trgovec ne more kupiti objektivov znamke Sigma neposredno od tovarne Sigma. Tovarna Sigma prav tako ne proizvaja posebnih objektivov znamke Sigma za nobenega prodajalca. Strošek takšnih prilagojenih izdelkov bi bil previsok. Solus d.o.o. je pooblaščeni regionalni distributer podjetja Sigma Japonska, ki nabavlja vse izdelke znamke Sigma, ki jih proizvaja tovarna na Japonskem.
Najboljše bo, da se obrnete na svojega pooblaščenega prodajalca, ki vam bo pomagal poslati izdelek na servis. Lahko pa se obrnete tudi neposredno na svoj servisni center, ki je naveden na garancijskem listu, ki ste ga dobili z objektivom. Več informacij lahko najdete na našem spletnem mestu. Tam boste našli tudi naslove servisnih centrov in obrazce, potrebne za pošiljanje izdelkov Sigma.
Vse Sigmine izdelke, objektive, fotoaparate in bliskavice proizvaja izključno Sigma, in sicer v lastni tovarni v regiji Aizu na Japonskem. Noben izdelek podjetja Sigma Corporation, objektiv, fotoaparat ali bliskavica, ni proizveden zunaj Japonske. Danes je to zelo neobičajno, saj večina podjetij vsaj del svojih izdelkov proizvaja zunaj Japonske zaradi nižjih stroškov.
Objektiv brez garancije, ki ste ga prejeli, je morda nezakonito uvožen. To bi pojasnilo, zakaj z objektivom niste dobili garancije. Objektivi Sigma so vedno dobavljeni z garancijskim listom pooblaščenega distributerja. Na podlagi serijske številke imate pravico do dvoletne garancije za izdelke Sigma v vaši državi in kakršne koli podaljšane garancije. Če se glede na serijsko številko izkaže, da je objektiv uvožen nezakonito oziroma ni kupljen v vaši državi, bi bila lahko garancija nična. Predlagamo, da se glede te situacije takoj obrnete na prodajalca. Če se ne bo odzval, se obrnite na distributerja za svojo državo in ga obvestite o tem, kar se je zgodilo.

Objektivi

Povečajte objektiv na 100 mm ali bolj in stisnite »CONV«. S tem se bo konverter prilagodil brez poškodovanja zadnjega dela leče. Več podrobnosti najdete v navodilih za uporabo.
V ponudbi imamo vrsto objektivov v slogu Four Thirds. Več podrobnosti najdete v našem katalogu izdelkov.
Makro objektivi so tisti, ki lahko fokusirajo neobičajno blizu ter omogočijo velika razmerja reprodukcije (npr. 1:3, 1:2, 1:1 itd.). Sigma nudi več objektivov z makro možnostmi, ki so primerljive ponudbi drugih proizvajalcev leč ali fotoaparatov, medtem ko je izbira objektiva odvisna od načina uporabe. Krajši objektivi, 50 in 105 mm, omogočajo večje možnosti (razmerje reprodukcije) (1:1 brez dodatne opreme) in krajše delovne oddaljenosti. Primerni so za fotografiranje manjših predmetov ali živali, ki mirujejo, in za reproduciranje tiskanih gradiv, 105 mm f /2,8 EX makro objektiv je lahko primeren tudi za portrete. Daljši makro objektivi, kot je 180 mm F3,5 EX APO Makro, lahko omogočijo večjo delovno oddaljenost in hkrati do 1:1 reprodukcijo. Večje delovne oddaljenosti so uporabne pri fotografiranju živih subjektov, ki se lahko ustrašijo in pobegnejo (na primer manjše živali), če se jim fotograf preveč približa. Sigma nudi več objektivov za zoomiranje (npr. 70–300 mm F4–5,6 DG Macro), ki kombinirajo razmerje reprodukcije do 1:2 ob ohranitvi praktičnosti in vsestranskosti zoom objektiva. Pri običajni fotografiji so lahko neprecenljive, vključno z ekstremnimi veliki plani, pri katerih lahko uporabite samo en objektiv.
HSM pomeni Hyper Sonic Motor. Gre za novo vrsto motorja, ki se uporablja v nekaterih novejših objektivih podjetja Sigma. Tehnologija, ki se uporablja, je podobna tisti, ki se uporablja v nekaterih objektivih drugih proizvajalcev fotoaparatov. Prednosti sistema HSM sta: praktično tiha funkcija samodejnega ostrenja, zelo hitra funkcija samodejnega ostrenja. Sigma je edini neodvisni proizvajalec objektivov, ki nudi objektiv s to tehnologijo. Ponujamo več HSM-objektivov za fotoaparate Canon in Sigma AF, pa tudi nekaj HSM-objektivov za fotoaparate Nikon AF (N55, N65, N70, N75, N80, N90, N90S, F100, F4s, F5, D1, D1X , D1H, D100 in D70).
Pri konvencionalnem samodejnem ostrenju se samodejno ostrenje vklopi z elektromagnetno silo motorja z istosmerno napetostjo, zobnika in gredi. Ultrazvočna oscilatorna energija, ki upravlja HSM-objektiv, ustvari zagon z velikim vrtilnim momentom. Ker ta motor nima reduktorja, se veliko hitreje odzove na zagon in ustavitev v primerjavi z DC-lečami. HSM-sistem, na voljo v izbranih modelih, ima praktično tiho funkcijo samodejnega ostrenja, zelo hitro samodejno ostrenje in »full-time« ročno ostrenje, pri čemer je mogoče AF začasno onemogočiti brez popolnega izklopa AF-načina.
Vsi podatki, vključno s tistimi, ki so nastavljeni v servisnem centru, bodo ponastavljeni in objektiv bo povrnjen v začetno stanje.
Celotna ponudba Sigminih objektivov je združljiva s SD-fotoaparati, vključno z DC- in DG-objektivi. Samo poskrbite, da boste kupili SIGMA s priključkom, saj ostali niso združljivi.
Sigma objektivov za večino fotoaparatov z ročnim ostrenjem ne proizvaja več. V nekaterih primerih (npr. Nikon in Pentax) pa je mogoče AF-objektive uporabljati za ročno ostrenje pri fotoaparatih z ročnim ostrenjem.
Leta 2013 je Sigma predstavila linijo objektivov Global Vision skupaj z USB Dockom, dodatkom, ki se prodaja ločeno in omogoča nastavitev AF katerega koli objektiva Global Vision. SIGMA USB DOCK s povezovanjem USB-kabla z računalnikom omogoča fotografom posodobitev vdelane programske opreme objektiva in nastavitev parametrov, kot je ostrenje. Nastavitev se izvede s pomočjo posebne programske opreme (SIGMA Optimisation Pro). AF-hitrost, nastavitev ostrenja in funkcija OS se prav tako lahko prilagodijo za športne objektive. 
Vsa naša senčila za objektiv so popolnoma usklajena z objektivom, s katerim so dobavljena.

Zamenjava mounta

Lahko, če je bil objektiv pri želenem mountu na voljo kot Sigmin izdelek.
Prepričani ste lahko, da bo zamenjava mounta izvedena na podlagi merilnega sistema in koncepta, ki je skladen z našimi tremi novimi proizvodnimi linijami. 
Z vsakim izdelkom se bo ravnalo skladno z njegovimi specifikacijami, tj. 17–70 mm F2,8–4 DC Makro; Canonov priključek je treba zamenjati s Sonyjevim, v tem primeru bo to takšen, ki ni OS, z drugačnim preklopnim delom.
Ne. Funkcija objektiva bo ostala enaka.