Prispel je prvi telefoto zoom za X Mount: preverite, zakaj bo nova SIGMA vaša prva izbira!

SIGMA 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary X telefoto zoom za X Mount

Prispel je prvi telefoto zoom za X Mount: preverite, zakaj bo nova SIGMA vaša prva izbira!

Po štirih vrhunskih prime F1.4 objektivih in enem standardnem zoomu je SIGMA predstavila šesti objektiv za FUJIFILM X Mount fotoaparate. Gre za SIGMO 100-400mm DG DN OS Contemporary, katere razpon in goriščna razdalja ustrezata 150-600mm telesom polnega formata. Čeprav je uporabnikom E-mount in L-mount fotoaparatov dobro znan in se ponaša z enako optično zasnovo, so njegove funkcionalnosti, gumbi in delovanje samodejnega ostrenja prilagojeni novim zahtevam. Preverite, kaj vam omogoča prvi SIGMA telefoto zoom za X Mount!

Vrhunska optična kakovost v kompaktnem telesu

Ko je bila prvič predstavljena, je SIGMA 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary veljala za odlično izbiro za E-mount in L-mount fotoaparate. Najbolj sta k temu prispevali vrhunska optika in dostopna cena v razredu ultra telefoto zoom objektivov. Večdesetletne izkušnje, ki jih ima SIGMA z ultra telefoto prime in zoom objektivi, so združile odlično zmogljivost s kompaktnostjo in majhno težo.

Tako kot pri modelu polnega formata se v tem objektivu nahaja kar 22 optičnih elementov v 16 skupinah. Med njimi so eno FLD- in štiri SLD-nizkodisperzivna stekla za učinkovit popravek aberacij in distorzij, kar omogoča izjemno ostrino in kontrast na vseh goriščnih razdaljah ter enakomerno kakovost slike od sredine pa vse do robov. Bokeh je mehak in zaokrožen zahvaljujoč diafragmi z devetimi rezili.

Močna stabilizacija in nadzor fokusa

S hitrim in natančnim samodejnim ostrenjem s pomočjo koračnega motorja ima objektiv tudi posebno tipko, ki omogoča vklop samodejnega ostrenja in njegov izklop (AF Function Setting), hkrati pa stikalo za omejevalnik fokusa omogoči pospešitev delovanja samodejnega ostrenja. Poleg navedenih se na bočni strani objektiva nahajata tudi stikali za AF/AF-L način delovanja ter nadzor optične stabilizacije.

Optična stabilizacija, vgrajena v SIGMA 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary za X Mount, ima kar 5 korakov. Posebej je uporabna pri spremljanju subjektov med gibanjem in uporabi velikih goriščnih razdalj. Z izbirnim priključkom za tripod (TS-111) lahko uporabljate način delovanja stabilizacije za panning ter tako ustvarite še kakovostnejše slike v gibanju ali bolj tekoče videoposnetke. Ko ga ne uporabljate, je spoj objektiva in priključka za tripod prekrit z gumijastim prstanom, ki izboljša oprijem.

Popoln telefoto zoom za X Mount telesa

Močna optika tega objektiva ne pomeni tudi ogromnih dimenzij: teža le malce presega kilogram, dolžina pa ne dosega niti 20 cm. Slednje omogoča uporaba najsodobnejših materialov, kot je toplotno stabilni kompozit (TSC). Izbirni priključek za tripod je izdelan iz magnezija. Senčilo objektiva pa je mogoče obrniti in zapreti ob telesu objektiva, kar še olajša njegovo prenašanje. S posebnim premazom Super Multi-Layer ter mountom, odpornim proti prahu in škropljenju, je ta objektiv primeren za uporabo v naravi in na potovanjih.

Velikost sprednjega filtra znaša priljubljenih 67 mm, ki jih ima znatno število fotografov že v svojem arzenalu. Za hitropotezno zumiranje je tu tudi Dual Action Zoom. Poleg s premikanjem zoom prstana ta namreč omogoča spremembo goriščne razdalje tudi z enostavnim premikom sprednjega dela objektiva naprej in nazaj. Zaradi vseh teh lastnosti je SIGMA 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary popoln telefoto zoom objektiv za X Mount fotoaparate.

Kako do njega? Prva naročila bodo mogoča konec septembra, priporočena maloprodajna cena pa bo znašala 1.049 evrov. Če vas zanima več o X Mount objektivih, ki jih proizvaja SIGMA, jih najdete tukaj, seznam pooblaščenih SIGMINIH trgovcev pa se nahaja tukaj.

Share this post