Pelikanov dan: poklon bogati dediščini fotografa Josipa Pelikana

Pelikanov dan
Category: Dogodki Tags: , ,

Pelikanov dan: poklon bogati dediščini fotografa Josipa Pelikana

Prejšnji konec tedna, natančneje 11. septembra, nas je pot odpeljala v Celje, kjer se je odvil dan, posvečen fotografskemu mojstru Josipu Pelikanu (1885–1977). Svojevrsten hommage njegovi 60-letni karieri, poimenovan Pelikanov dan, je potekal v Fotohiši Pelikan, pravem kulturnem spomeniku s prostorom za razstave in razne dogodke. V njej se nahaja tudi njegov slavni fotografski studio, ki je bil eden redkih, ki so v tistem času delali izključno z naravno svetlobo. Zanimive delavnice, čudovit star atelje in številni navdušenci nad fotografijo so obljubljali lepo sobotno druženje. In točno takšnega smo tudi bili deležni!Pelikanov dan

Pravi čas za Pelikanov dan

Pelikanov dan se je začel s srečanjem v atriju pred steklenim ateljejem ob 10. uri, na katerem se je zbralo več kot 200 obiskovalcev iz vseh delov Slovenije in tudi sosednjih držav. Sledili sta dve delavnici. Prvo, delavnico potovalne fotografije, je vodila priznana fotografinja in uporabnica Sigme Andreja Ravnak. Prisotne fotografe je popeljala skozi samo središče Celja, kjer so lahko preizkusili nekatere nasvete iz prakse in tudi različno opremo, vključno z objektivi Sigma.

Foto hiša PelikanDrugo delavnico je vodil mojster portretne fotografije Stane Jerčič. Ta je potekala v starem fotografskem studiu Josipa Pelikana, ki je edinstven zaradi uporabe naravne svetlobe in kjer vam pozornost ukradejo njegovi stari 18×24 fotoaparati in objektivi, ki stojijo na starih trinožcih. Delavnica je bila zaradi velikega interesa izvedena večkrat, saj prostor ni mogel sprejeti več kot okrog 10 ljudi hkrati. Navdušenje si lahko skoraj tipal! Tudi vreme nas ni razočaralo, saj je bilo čudovito – kot ustvarjeno za tak dogodek.

Od Sigme se človek težko loči…

Zbralo se je veliko zaljubljencev v fotografijo – od tistih, za katere je fotografija hobi do navdušencev in dolgoletnih profesionalcev – in prav to je tisto, zaradi česar je bil dogodek tako čudovit. Udeleženci so si izmenjali številne zanimive izkušnje in sklenili nova prijateljstva, morda tudi partnerstva. Na tem dogodku si lahko resnično začutil, da sta Pelikanovo navdušenje in dediščina še vedno močno živa.

Sigma uporabniki

Obiskovalci so lahko preizkusili okrog 30 demo objektivov Sigma, izvedeli več o njih in dobili nasvete profesionalcev. Večino objektivov na naši mizi so med izvajanjem delavnic takoj razgrabili. Po dogodku so se fotografi vidno težko ločili od njih! In tudi razumemo, zakaj.

Foto hiša Pelikan Celje

Share this post