Pelikanov dan 14. septembra v Celju: fotografske delavnice in možnost preizkusa Sigminih objektivov

Pelikanov dan fotografije 2019.
Category: Dogodki Tags: , , ,

Pelikanov dan 14. septembra v Celju: fotografske delavnice in možnost preizkusa Sigminih objektivov

Letos obeležujemo 120 let, odkar je dal priznani fotograf, Johann Martin Lenz, na takratnem naslovu Neugasse 1 (današnja Razlagova 5) v Celju zgraditi veliko novo hišo in poleg nje postavil še velik stekleni atelje. Devetega septembra, pred točno 100 leti, se je tu začela skoraj 60-letna bogata in ustvarjalna kariera fotografskega mojstra Josipa Pelikana. Trajala je vse do 18. junija 1977.

Fotohiša Pelikan: biser zgodovinske in kulturne dediščine

Mestna občina Celje je pred 25 leti odkupila zapuščen in propadajoč stekleni atelje Lenz-Pelikan in ga je kot kulturni spomenik nacionalnega pomena izročila v upravljanje muzeju. V tem času je MZNC ob Občine prevzel upravljanje hiše na Razlagovi, ki je sčasoma prerasla v Fotohišo Pelikan, odprto za obiskovalce v celoti posvečeno fotografiji.

Celoten objekt je pravi biser – v zgodovinskem smislu in smislu ohranitve kulturne dediščine. Sestavljajo ga ohranjeni stanovanjski prostor s prvotnim pohištvom, dva fotografska studia, retuširnice in drugi delovni prostori ter obokana klet, v kateri je dovolj prostora za razstave in druge priložnostne dogodke.

Fotografske delavnice na Pelikanov dan 14. septembra

Od 11. septembra je v prostoru kletne galerije odprta priložnostna razstava. Na Pelikanov dan fotografije, 14. septembra, ki je posvečen temu fotografskemu mojstru, bo potekalo srečanje v atriju pred steklenim Pelikanovim ateljejem, ki se bo začelo ob 10. uri na naslovu Razlagova 5, Celje. Po srečanju se bosta odvili dve zanimivi delavnici:

Od 11. ure naprej modna delavnica: priznana fotografiranja in uporabnica Sigme Urška Košir bo s svojo ekipo iz Studia Železna vodila fotografe skozi svet mode na Krekovem trgu v Celju.

Od 14. ure naprej delavnica portretov: vrhunski portretist Stane Jeršič bo svoje znanje nesebično delil v Pelikanovem steklenem ateljeju, saj je bistvo portretiranje v uporabi in manipulaciji naravne svetlobe.

Preizkusite vrhunske Sigmine objektive na naši stojnici

Obe delavnici sta povsem brezplačni za vse udeležence, ki bodo lahko na lokaciji obiskali tudi Sigmino stojnico in preizkusili kar 40 različnih Sigminih objektivov. Naši izkušeni fotografi so vedno pripravljeni pomagati poiskati objektiv, ki najbolj ustreza potrebam posameznega profesionalca ali navdušenca nad fotografijo. Za vse obiskovalce pripravljamo tudi presenečenje, zato vas vabimo, da se nam pridružite!

Share this post