Nagrade TIPA za leto 2021: kar 4 SIGMINI lavreati!

Nagrade TIPA za leto 2021

Nagrade TIPA za leto 2021: kar 4 SIGMINI lavreati!

SIGMA z veseljem sporoča, da so po lanskoletnih treh lavreatih letos kar štirje SIGMINI izdelki osvojili prestižno nagrado TIPA za leto 2021 – en fotoaparat in kar trije različni objektivi SIGMA. Zanimivo je, da noben proizvajalec fotoaparatov in objektivov ni osvojil več nagrad, s čimer je SIGMA potrdila svojo kakovost in skladnost z zahtevami različnih uporabnikov. Najprej pa preverimo, zakaj so nagrade TIPA tako posebne!

Nagrade TIPA za leto 2021: prestižna izbira strokovnjakov

Združenje TIPA ali Technical Image Press Association (novinarsko tehnično združenje za fotografijo) je bilo ustanovljeno leta 1991 in pokriva celo vrsto fotografskih področij, vključno s profesionalnim, poslovnim, umetniškim in potrošniškim. Komisija, ki podeljuje te svetovne nagrade, je sestavljena iz strokovnjakov iz različnih držav po vsem svetu, ki delajo izključno za strokovne časopise in spletne portale ter imajo vrhunski profesionalni ugled. Prav zato imajo nagrade TIPA pri fotografskem občinstvu veliko težo.

SIGMA fp L: Best Photo/Video Camera Advanced

TIPA je opisala fp L z naslednjimi besedami: »Kompaktna SIGMA fp L lahko podobno kot vsestranski ekipni igralec, ki lahko igra na katerem koli položaju na igrišču, opravi skoraj vse vizualne naloge, s katerimi jo soočite. Ta digitalni brezzrcalni fotoaparat vključuje senzor polnega formata z 61 MP, ki omogoča 12- ali 14-bitne RAW (DNG) datoteke in/ali JPEG-e v širokem razponu razmerij ter nekaj UHD 4K video formatov, vse z linearnim zvokom PCM in do 2 urama neprekinjenega snemanja. Video možnosti vključujejo podporo za izvoz treh vrst RAW formatov na zunanje snemalnike prek HDMI-ja in nadzor prek gimbala.« Mi lahko k temu dodamo samo še to, da nismo niti dvomili, da bo tudi strokovna javnost prepoznala vsestranskost tega majhnega, vendar zmogljivega fotoaparata za sladokusce.

SIGMA 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary: Best Ultra-Telephoto Zoom Lens

Da je ta SIGMA odlična izbira za L-mount in E-mount v ultra telefoto razponu, je potrdila tudi komisija nagrad TIPA. Organizatorji so o tem vsestranskem objektivu povedali naslednje: »Ta na novo zasnovan objektiv je lahek (1135 g za L-mount), posebej izoliran in kompakten za svoj razpon (197,2 mm za L-mount) in v celoti izkorišča Sigmino strokovno znanje in izkušnje s področja uporabe ultra telefoto razponov pri brezzrcalni tehnologiji fotoaparatov (E-mount in L-mount). Diafragma z 9 ploščicami poveča bokeh, posebej vznemirljivo uporabo pa omogočajo nastavitve za daljše goriščne razdalje. Koračni motor v objektivu je optimiziran za samodejno ostrenje s premikom faze in kontrastno samodejno ostrenje, tako da je optimizirana tudi tehnologija sledenja očem. Tu je pa tudi štirikoračni sistem za optično stabilizacijo, ki razširja možnosti fotografija v zahtevnih pogojih svetlobe.«

SIGMA 85mm F1.4 DG DN Art: Best Portrait Lens

Priljubljen portretni objektiv je bil kot veliko presenečenje predstavljen lansko poletje in je v trenutku pridobil naklonjenost uporabnikov na obeh dostopnih platformah. SIGMA je izkoristila vse lekcije iz brezkompromisnega objektiva SIGMA 85mm F1.4 DG HSM Art in objektiv preobrazila v odličen kompakten optični objektiv za brezzrcalne fotoaparate polnega formata. TIPA je svojo odločitev pojasnila z naslednjimi besedami: »SIGMA 85mm F1.4 DG DN Art, namenjena neposredno profesionalcem in navdušencem nad portretno fotografijo in lepo umetnostjo, se ponaša z lastnostmi, ki so videti kot seznam želja za portretni objektiv.

Prva je, seveda, potencial za bokeh in druge prednosti močnejšega optičnega učinka ozadja za portrete in subjekte v naravi. Nato je SIGMA posebno pozornost namenila doseganju optimalnih rezultatov pri vsaki odprtini zaslonke, posebej največji. Ta objektiv vsebuje tudi impresiven nabor leč z visokim indeksom refrakcije, pet posebnih nizkodisperzivnih elementov (SLD) in asferično lečo, ki onemogočajo popačenje barv in neprijetne učinke svetlobe v ozadju, zagotavljajo ostrino od središča do robov in edinstven videz. Številni elementi za nadzor in funkcije objektiva so razlog, da gre za dobro izbiro za foto in video projekte.«

SIGMA 105mm F2.8 DG DN MACRO Art: Best Macro Lens

»Objektiv SIGMA 105mm F2.8 DG DN MACRO Art izpolnjuje vsa merila s seznama želja fotografov, ki se ukvarjajo s fotografiranjem od blizu: največja odprtina zaslonke F2.8, najmanjša goriščna razdalja 29,5 cm, največja povečava 1 : 1 ter zaokrožena diafragma z 9 ploščicami, ki skupaj zagotavljajo raznovrstnost prikazov katerega koli subjekta in, še posebej, potencial za vznemirljiv bokeh učinek. Ker je večji delež dela pri makro fotografiji opravljen zunaj, ga premaz, ki odbija maščobo in vodo, ščiti pred vremenskimi razmerami.

Številni elementi za nadzor na objektivu (gumb za zaklep fokusnega prstana, gumb AFL in gumb za izklop klika pri obračanju fokusnega obroča za tišino pri snemanju videov) razširjajo ustvarjalne in praktične prednosti, ki jih ta objektiv omogoča,« je zapisala komisija. Ta nagrada je torej samo potrditev tega, kar so fotografi po vsem svetu že prepoznali. Če torej razmišljate o svojem naslednjem makro objektivu za E-mount ali L-mount, ga poiščite pri pooblaščenih prodajalcih za znamko SIGMA!

Share this post