Izvršni direktor Sigme, Kazuto Yamaki: »Uporabniki so sistem L-mount sprejeli zelo dobro«

L-mount in Kazuto Yamaki
Category: Novosti Tags: , , ,

Izvršni direktor Sigme, Kazuto Yamaki: »Uporabniki so sistem L-mount sprejeli zelo dobro«

V kratkem intervjuju je direktor Kazuto Yamaki iz Japonske z nami delil več informacij o načrtih Sigme, povezavi L-mount in vznemirljivih novih izdelkih, ki jih razvijajo.

Povezava L-mount in prihodnost serije Art

Gospod Yamaki, konec lanskega leta je bila objavljena povezava L-mount z Leico in Panasonicom. Kaj nam lahko danes poveste o načrtih za razvoj objektivov s sistemom L-mount?

Uporabniki so sistem L-mount sprejeli zelo dobro. Da pa bi se objektivi L-mount tudi prodajali, jih moramo ponuditi čim več. Raznolikost nam zelo veliko pomeni, zato smo predstavili 11 novih Prime objektivov iz serije Art, ki pokrivajo od 14 do 135 mm goriščne razdalje. Razmišljamo tudi o tem, da bi ponudili edinstvene objektive, ki bodo prilagojeni izključno sistemu L-mount. Pomembno nam je tudi to, da objektive ponudimo po dostopni ceni ne glede na visoke stroške proizvodnje. Stroške zmanjšujemo povsod, kjer je to mogoče: naša organizacija je zelo vitka in v oddelkih za marketing, prodajo, administracijo in človeške vire zaposlujemo malo ljudi.

SIGMA je znana po tem, da je ustvarila povsem nov segment z večjimi, težjimi in zelo ostrimi Prime objektivi, v katerega so v tem času vstopili tudi drugi proizvajalci. Ali to pomeni, da bo kmalu razvit še kakšen drug segment?

V preteklosti smo izdelovali objektive z zmogljivostjo, podobno tisti, ki so jo zagotavljali veliki proizvajalci, vendar po veliko, veliko nižjih cenah. Danes vse proizvajamo na Japonskem, vključno z deli, tako da ne moremo biti najcenejši proizvajalec. Naša želja je samo proizvajati izdelke, ki so edinstveni, ki jih ne ponuja nihče drug. To smo tudi uspeli doseči z velikimi, težkimi objektivi z vrhunsko zmogljivostjo. No, danes nismo več edini v tej niši, zato moramo morda poiskati novo strategijo, s katero bomo navdušili kupce. Čeprav serija Art ostaja srce naše blagovne znamke, razvijamo tudi nove ideje.

V Sigmi vse delamo samostojno

Kako se bo v na novo nastali situaciji pozicionirala Sigma glede na to, da na trgu obstaja toliko novih mountov?

To je lahko tudi priložnost: več mountov pomeni več možnosti. Osebno menim, da ne bomo imeli priložnosti za napredek, če bomo ostali pri starih, konvencionalnih sistemih. Bo pa to pomenilo tudi zelo velike izzive v proizvodnji. Ker mi vse proizvajamo sami, vse dele in komponente, bi lahko velika razširitev ponudbe prinesla težave. Za Sigmo je specifično naslednje: če bi bili odvisni od veliko dobaviteljev, bi lahko zadovoljili rast povpraševanja s povečanjem količine naših naročil. Ali pa tako, da bi poiskali nove dobavitelje, ki bi lahko naročila izpolnili. To je enostavneje organizirati. A mi vse počnemo sami in to je veliko težje. Ko delamo kak drug del, moramo spremeniti nastavitve na vsakem delovnem stroju, pogosto spreminjanje nastavitev pa pomeni veliko izgubljenega časa, kar slabša našo produktivnost in učinkovitost in lahko ogrozi finančno stran našega poslovanja. Izzivi so veliki.

Ali bo to pomenilo tudi spremembe v poslovanju Sigme?

Letošnje leto in naslednji dve leti bodo najzahtevnejša leta za našo proizvodnjo. Ohranili bomo našo trenutno ponudbo za DSLR in jo hkrati razširili z več mirrrorless objektivi. V tem smislu bomo imeli morda dvakrat več izdelkov v proizvodni liniji. Hkrati načrtujemo razširitev naše tovarne: na isti lokaciji bomo začeli graditi novo zgradbo, v kateri se bo nahajala proizvodna linija za izdelavo zelo sodobnih objektivov z visoko zmogljivostjo. Dve novi zgradbi se bosta gradili tudi blizu naše trenutne lokacije. Proizvodna linija se bo podaljšala, saj bomo v samo proizvodnjo vnesli več tehnologije. Preverjali bomo delovanje in izvajali prilagoditve objektivov. To ne pomeni, da bomo povečali količino izdelkov. Navedeno je nujno predvsem, da ne bi zaostajali za najsodobnejšo tehnologijo.

»Na trg bi rad postavil povsem edinstvene fotoaparate, kakršnih veliki proizvajalci morda ne bodo nikoli ponudili«

Kakšna je prihodnost Sigme kot proizvajalca?

Naša misija je ustvarjati edinstvene objektive. Edinstvene za kupca, takšne, kakršnih ne bo mogel najti nikjer drugje. S tem bodo profesionalci in amaterji imeli večjo izbiro. Kupili bodo lahko običajne objektive proizvajalcev fotoaparatov ali edinstvene izdelke proizvajalcev objektivov, kakršni smo mi. Naš cilj je ponuditi najboljšo možno optično zmogljivost objektivov pri skoraj vseh izdelkih v ponudbi. Zmanjšati želimo aberacije, optično komo, da bi zagotovili najboljšo kakovost slik, od centra do robov. Včasih ni enostavno razumeti, kakšna slika je za fotografa lepa, saj je lepota subjektivna, a v Sigmi smo zaposleni fotografi, ki razumemo te potrebe.

Upoštevamo povratne informacije uporabnikov in se prilagajamo različnim merilom lepote. Eden od načinov za doseganje tega je tudi naša programska oprema za oblikovanje izdelkov, ki lahko simulira učinek bokeh, s čimer lahko preverimo, ali je ta dober ali slab. Čeprav je tudi to subjektivno, znamo zelo dobro ločiti dober in slab bokeh, zato smo na to vedno pozorni.

Kar zadeva fotoaparate, bo naša prihodnost nekoliko bolj ekstremna: na trg bi rad postavil povsem edinstvene fotoaparate, kakršnih veliki proizvajalci morda ne bodo nikoli ponudili. Kar zadeva tehnologijo, razvijamo trenutno nov full-frame senzor Foveon. Ponaša se z velikostjo 20 MP krat tri, torej 60 MP. To so veliki piksli, s katerimi lahko vsakdo ujame dovolj svetlobe. Izboljšati poskušamo vse vidike: hitrost odčitkov, ločevanje barv, zmanjševanje »hrupa«. S tem senzorjem smo poskušali izboljšati visoko ISO-zmogljivost, vendar je ločevanje barv enako: ohranili smo enake lastnosti kot prej. Izziv je namreč naslednji: če ohranimo enake lastnosti, bo to težko doseči z visoko ISO-zmogljivostjo, vendar to pomeni, da lahko reproduciramo večjo razliko med modro, zeleno in rdečo. Vrnili smo se tudi k izvirni strukturi pikslov 1 : 1 : 1, tako da je mogoče s senzorjev pričakovati zelo lepe, bogate podatke. Upam, da bo drugim všeč to, kar počnemo.

pastedGraphic.png

Vas zanima več o Sigminem edinstvenem načinu proizvodnje? Več lahko izveste tukaj ali v zgodbah Sigminih marljivih zaposlenih, ki morda prav zdaj razvijajo vaš naslednji objektiv.

Share this post