Fiksna številka 35: nepričakovana svoboda

SIGMA 35mm
Category: Navdih Tags: , , ,

Fiksna številka 35: nepričakovana svoboda

Kako je videti dopust na 35? To sem se spraševala že dlje časa. Na trenutke sem celo malenkost zavidala kolegici, ki je dopust na 35 redno prakticirala, saj se je vse skupaj zdelo predvsem zelo udobno. V začetku letošnjega poletja sem ga tako končno preizkusila tudi sama in bilo je preprosto čudovito.

Čim manj prtljage: moj Canon in SIGMA 35mm

Seveda govorim o 35 milimetrih, ne stopinjah. Fotografi verjetno že veste, o čem teče beseda, vsem ostalim pa naj pojasnim: govorim o objektivu, ne zunanji temperaturi, čeprav bi po letošnjih ekstremnih vročinskih valovih človek morda najprej res pomislil na vročih 35 stopinj.

Dopust

Petek dopoldne, v studiu je treba postoriti še tisoč in eno stvar, sledita pakiranje in pot proti morju. Tokratna destinacija: Brioni. Tja grem prvič. S čim manj prtljage. Večji del prostora zasede že fotoaparat, moj zvesti Canon, ki spada v kategorijo obvezne opreme. Pa en majhen objektiv potrebujem za zraven, takšnega, ki zmore veliko, a zahteva malo prostora.

SIGMA 35mm

Začetni predsodki in odkrita navdušenost

Sigma 35mm se zdi kljub začetnim predsodkom zaradi dokaj širokega kota idealna izbira. Lahka, majhna, dobra pri zajemu pokrajin in hkrati neverjetno natančna, ko želiš ujeti podrobnosti in barve. A še nikoli nisem ustvarjala izključno s čim takšnim. Razmišljam, ali bi dodala še kakšen objektiv. Ampak ne, dovolj bo, zaupam temu. Poleg tega je enostaven za prenašanje, saj ga lahko vzamem s seboj na plažo, kamorkoli …

SIGMA 35mm

Pot do Fažane mine hitro in že sem na trajektu. V trenutku me zgrabi dopustniški val in vsesplošna turistična navdušenost nad nečim novim. A Brioni so še veliko več kot to. Povedano odkrito, nisem pričakovala takšne pestrosti rastlinskega in živalskega sveta. Na največjem izmed otokov se še vedno nahaja ogromen živalski vrt iz časa Jugoslavije, ko so tuji politiki takratnemu predsedniku Titu podarjali in pošiljali eksotične živali.

Brioni

Fiksna številka 35: nepričakovana svoboda

Živali imajo znotraj otoka ograjen celoten park, ki je v primerjavi z ostalimi živalskimi vrtovi po svetu le malo bolj »human«, saj živalim omogoča več prostora za gibanje in praktično posnema naravne pogoje. Vse pisane živali predstavljajo krasno priložnost za fotografiranje. Poleg pestrega živalskega sveta se otok ponaša tudi z raznolikim rastlinskim svetom – od najstarejše oljke v Sredozemlju do neštetih majhnih rož, začimb, trav …

Dopust

Kljub začetnim predsodkom, da me bo fiksna številka 35 na objektivu omejevala, je bilo ravno obratno. Takšne svobode nisem občutila že dolgo. Povsod me je lahko spremljala in mi omogočila beleženje vseh počitniških trenutkov, tj. snapshotov, ki se zgodijo kot posamični posebni trenutki in ki so kot takšni ujeti tudi v galeriji.

Brioni

Avtorica: Urška Košir

Share this post