Fotografiranje ptic: Sigma 105 mm Art in portretiranje ptičjega sveta

Category: Navdih Tags: , , ,

Fotografiranje ptic: Sigma 105 mm Art in portretiranje ptičjega sveta

V nevsakdanjo ptičarsko avanturo sem se spustil s povsem »neprimernim« objektivom. Družbo mi je delala eksotična Sigma 105 mm f/1,4 Art, ki jo vsi povezujemo s portreti. A tokrat je portretirala nekaj posebnega – ptice! Da se razumemo: ne govorim o zelo velikih pticah, kot so ogromni orli, temveč majhnih, velikosti vrabca. Za takšen podvig je treba narediti improvizirano ptičjo hišico in pticam redno prinašati semena. Edina izjema je vodomec, ki ima raje žive ribice iz bližnjega jezera ali potoka. Fotografiranje ptic je, kot boste videli, potrpežljiv šport, ki pa te na koncu bogato obdari.

Z Buciko v avanturo!

Sigma se je kot portretni objektiv že dokazala med portretisti. Tudi sam sem neverjetno navdušen nad njeno ostrino in kakovostjo bokeha, kot edino slabost bi lahko izpostavil le veliko dimenzijo in težo. V primerjavi s teleobjektivi, na katere sem navajen, je ta objektiv dejansko igračka, ki jo lahko brez težav spraviš v ročno torbo.

Tako sem vzel Buciko in se odpravil v nevsakdanjo avanturo. Bucika je sicer moja debela črna mačka, na katero me ta objektiv neustavljivo spominja. Ob ohranjanju svoje poslovne drže sem se namestil v svojo pisarno (maskirni šotor), sedel na svoj direktorski stol in čakal prve stranke. Senice, zelo živahne ptičke, ki redko mirujejo sekundo ali dve, so prihajale druga za drugo.

Fotografiranje ptic: vesela perjad na robu objektiva

Kljub živahnosti se je Sony a7R3 vzorno obnesel v načinu delovanja AF-C, čeprav sem delal praktično na minimalni fokusni razdalji! To pomeni – samo en meter od senzorja! Prav nič ohrabrujoče za veselo perjad, ki se mi je zaradi hrane morala zelo približati. Po nekaj časa so ptice zletele celo na kovinsko senčilo, tj. gumijasti rob mojega objektiva.

Fotografiranje simpatične in majhne taščice je bilo malce lažje, ker se previdno ustavi in situacijo opazuje nekaj sekund, kar mi je dalo dovolj priložnosti za uspešno fokusiranje in kadriranje.

Vodomec je najzanimivejši od vseh naštetih in zagotovo se boste strinjali, da tudi najlepši. Ko je sedel na veji vrtnice in radovedno pogledoval proti Sigmi 105 mm f/1,4 Art, je bil videti, kot da ne verjame, kako zelo plitvo je dejansko polje globinske ostrine in kakšna je mehkoba bokeha, ki zlije vse v ozadju. Neverjetna je tudi ostrina s povsem odprto zaslonko.

Akcijska fotografija in kulinarična doživetja

Za konec sem se preizkusili v »misiji nemogoče«: akcijski fotografiji vodomca, ki je trajala samo sekundo ali dve. V tem obdobju ta ptica naredi vse: zleti z veje, se potopi v vodo in vrne nazaj na vejo z okusnim prigrizkom v kljunu.

Samo trenutek ali dva in dobra priprava so mi omogočili, da naredim dve solidni fotografiji s Sigmo 105 mm f/1,4 Art. Upam, da vam je bila moja avantura všeč in da vas bo pripravila do tega, da se tudi sami preizkusite v kakšni novi avanturi s pomočjo odličnih Sigminih primov ali zoomov.

Petar Sabol

Share this post